Приватний гінеколог

Статті

Пайпель біопсія ендометрію

Біопсія ендометрію – сучасна поліклінічна операція. Для діагностики різних станів слизової оболонки матки забирають мікроскопічні шматочки тканини й роблять гістологічне дослідження. Наприклад, діагностують наявність гіперпластичних процесів ендометрію – розростання й стовщення слизової, а також онкологічних захворювань – карциноми ендометрію.

Пайпель біопсія ендометрію

Крім того, дослідження ендометрію може бути необхідно для вивчення порушень лютеінової фази, у рамках моніторингу гормонотерапії, дослідження причин патологічних маткових кровотеч, при бактеріологічному дослідженні і т.д. При проведенні звичайної, класичної біопсії едометрію необхідно розширювати канал шийки матки. Це болісно й часом призводить до ускладнень. Тому для біопсії існують певні обмеження. Однак, на сучасному етапі розвитку медицини з’явився новий метод, що дозволяє уникнути багатьох проблем.

Інструмент, названий по імені винахідника – ПАЙПЕЛЬ, – це гнучка пластмасова трубочка діаметром 3 мм із бічним отвором на кінці. Усередині трубочки є поршень як у шприці.  Увівши пайпель у порожнину матки, лікар витягає поршень на половину довжини, створюючи негативний тиск у циліндрі. При цьому в циліндр всмоктується тканина ендометрію з різних ділянок. Слід зазначити, що в циліндр попадають не тільки поверхневі клітки маткових залоз, але й тканина ендометрію, необхідна для визначення характеру захворювання. Потім інструмент витягають із матки, і отриманий матеріал відправляють у лабораторію. Вся процедура займає не більше 30 секунд

Оскільки зовнішній діаметр трубочки всього 2, або 3, або 4,5 мм (залежно від моделі), розширення каналу шийки матки не потрібно. Не потрібно також проводити знеболювання пацієнтки. Крім того, пайпель – одноразовий інструмент, до використання знаходиться в стерильному упакуванні. Це виключає можливість інфікування. Нарешті, пайпель-біопсія простіше й дешевше звичайної біопсії.

Показання для проведення пайпель-біопсії, в основному, збігаються з показаннями для звичайної біопсії:

  • Вивчення стану ендометрію при неплідді.
  • “Проривні” кровотечі при проведенні замісної гормональної терапії
  • Кровотечі на тлі гормональної контрацепції.
  • Кровотечі в жінок старше 40 років.
  • Рясні кровотечі в пременопаузі (підозра на рак ендометрію).
  • Кровотечі в менопаузі.
  • Як частина комплексного одночасного дослідження при проведенні трансвагінального УЗД або під час діагностичної гістероскопії. У цих випадках діагностична цінність і точність дослідження значно зростає.

Крім того, пайпель-біопсія має переваги перед звичайною процедурою в тих випадках, коли в пацієнтки є ризик поширення ендометріозу, ракових клітин, а також при деяких загальних захворюваннях (наприклад, цукровому діабеті). Пайпель-біопсія дозволяє проводити дослідження практично без болю й ускладнень, у будь-який, необхідний час, уникати зайвих витрат пацієнтці. Це особливо важливо, якщо особливості захворювання вимагають регулярного забору ендометрію для дослідження. Наприклад, у випадках непліддя, пов’язаного з гормональними й гіперпластичними процессами. Більше того, деякі репродуктологи включають пайпель-біопсію в список обов’язкових досліджень, проведених перед зачаттям і в процесі обстеження із приводу невиношування вагітності.

Для запису телефонуйте на реєстратуру:

(067) 745 60 05